اگر در محيطي باشم كه فرد مبتلا حضور دارد، حتما بيمار ميشوم؟
وارد فروشگاه محل ميشويد. فروشنده علائمي دارد كه فكر ميكنيد مبتلا به كروناست. چه چيزي ريسك انتقال ويروس به شما را بالا ميبرد؟
كارشناسان معتقدند چهار فاكتور نقش عمدهاي دارند، هرچند كه هنوز به تحقيقات بيشتري نياز هست: چقدر به فرد نزديك ميشويد، چه مدت زماني را در نزديكي او سپري ميكنيد، آيا ترشحات بيني يا بزاق فرد با شما برخورد ميكند و در آخر اينكه چقدر صورتتان را لمس ميكنيد. البته فراموش نشود كه سن و ميزان سلامت شما هم نقش مهمي در اين ميان دارند.
فراموش نكنيد ترشحات مخاطي فرد مبتلا فقط از طريق سرفه و عطسه به سمت ديگران پرتاب نميشوند. اين ترشحات با سرفه، عطسه، خنده، آواز خواندن، نفس كشيدن و صحبت كردن ميتوانند خارج شوند. وقتي غذايتان را با كسي شريك ميشويد هم در معرض خطر انتقال قرار داريد. حتي اگر بوي دهان شخصي به مشامتان ميرسد از جمله بوي سير و پياز يعني ويروسها هم ميتوانند همراه با آن بو استنشاق شوند!
ويروس در واقع نوعي ميكروب بسيار ريز و وابسته است كه به سلولي ميچسبد، كنترل اوضاع را بدست ميگيرد، تلاش ميكند خود را قوي كند و به ميزبان بعدي منتقل شود. اين سبك زندگي يك ويروس است. در واقع يك ويروس تنها (بدون چسبيدن به سلول) هيچ كجا نميتواند برود مگر اينكه خود را به ترشح بيني يا بزاق برساند.
ويروسهاي همراه ترشحات عفوني اگر در مسير خروجشان به چيزي برخورد نكنند معمولا روي زمين فرود ميآيند. اين مخاط ويروسي براي اينكه بتوانند به يك سلول دسترسي پيدا كنند بايد از طريق چشم، بيني يا دهان فرد ديگري راه ورود پيدا كنند.
_دقيقا چقدر نزديك؟سازمان بهداشت جهاني ميگويد بهترين حالت اين است كه حدود يك متر با بيمار فاصله داشته باشيد. برخي محققان هم تا دو متر را پيشنهاد ميكنند. شايد محكمكاري بهتر باشد.
_ميتوان بيمار را تشخيص داد؟نه الزاما! اين موضوع را به خاطر داشته باشيد كه اگر بيمار شويد ممكن است علائمتان در حد سرماخوردگي يا آنفولانزا باشد. بنابراين نميتوان صرفا از روي علائم با اطمينان گفت فرد مبتلا به كروناست. شمار قابل توجهي از بيماران توسط افراد بيعلامت مبتلا شدهانديعني آنها در زمان انتقال ويروس به ديگري خودشان علامتي نداشتند.
_ويروس ميتواند روي ميله اتوبوس، صفحه موبايل يا سطوح ديگر باقي بماند؟بله. افراد بسياري در هنگكنگ بخاطر حضور در معبد بودا و از طريق تماس با اجسام موجود در معبد، شير آب دستشوييها و حتي پارچههاي موجود در معبد به كرونا مبتلا شدند.
مطالعات نشان داده كرونا روي فلز، شيشه و پلاستيك براي دو ساعت تا نه روز (!) ميتواند باقي بماند.
مهم نيست آن سطح تميز يا كثيف به نظر ميرسد، چون اگر بزاق يا مخاط بيني فرد بيماري از طريق عطسه يا دست آلودهاش روي سطحي ريخته باشد حتي اگر آن جسم در ظاهر تميز باشد فرد بعدي كه آن سطح را لمس كند ويروس را با خود حمل ميكند.
_خبر خوب اينكه كرونا ويروسي به شدت ضعيف است كه با ضدعفوني كردن به راحتي از بين ميرود. پس مادامي كه دستهايتان را ميشوييد همه چيز تحت كنترل است، چون اين ويروس تا زماني كه دست آلودهتان را به چشم، دهان يا بيني نزنيد به هيچ وجه از طريق پوست نميتواند نفوذ كند.
نوع صابون و شويندهاي كه استفاده ميكنيم مهم است؟خير، هيچ فرقي نميكند. مجبور نيستيد از صابونها يا شويندههاي گرانقيمت يا نامهاي تجاري خاص استفاده كنيد. هر صابوني اگر به صورت صحيح دستتان را با آن بشوييد ميتواند دست شما را از ويروس پاك كند.
_غذا خوردن در جايي كه فرد يا افراد بيمار در آن غذا خوردهاند بيخطر است؟
اگر وارد غذاخوري شلوغي شديد و يا احتمال ميدهيد شخصي كه غذا را آماده كرده ممكن است بيمار بوده باشد، فقط با حرارت دادن مجدد غذا ميتوانيد از امن بودن آن مطمئن شويد.
طبيعي است كه در رستوران چنين امكاني ندارد پس شايد بهترين راه اين باشد كه در اين دوران از غذا خوردن بيرون از خانه تا حد امكان خودداري كنيد و اگر از بيرون غذاي آمادهاي تهيه ميكنيد قبل از مصرف آن را دوباره حرارت دهيد تا اگر در مسير انتقال به خانه شما آلوده شده ، آلودگي از بين برود.
جمعه ۲۲ فروردین ۹۹ | ۲۱:۲۲ ۹۵ بازديد
تا كنون نظري ثبت نشده است